Om webbplatsen

Fotoarkiv

Diskussionsforum

Äldre inlägg

E-post

Gästbok

2004-07-19
Manfred Wiberg, men vem mer?

Under mitt besök i USA stötte jag även på den här bilden på min morfar och mormor. Men, vilka är de övriga på bilden? Kan en av dem möjligen vara Alma Isaacsson?


2004-07-07
Fem bilder på Emilie Blomberg (född Elmblad)

Här är fem av bilderna som jag skannade under USA-resan. Alla bilderna föreställer Emilie som var gift med Josef Blomberg. Längst till vänster ett foto på henne som riktigt ung - antagligen taget redan innan hon gifte sig med Josef. På nästa står hon bakom ett blomland utanför gården i Burt Lake. Därefter står hon med sin make Josef och svägerska Hilma framför vindkraftverket på gården. På fjärde bilden poserar hon med sin make Josef och på den sista bilden visar hon upp en stor tårta för kameran.


2004-07-03
Tre foton till

Här är flera bilder skannade under USA-resan. Till vänster Josef Blomberg med sin hustru Emilie och dotter Margaret. I mitten Emilies syster Ella (änka efter Josefs bror David Blomberg). Till höger brodern Magnus Blomberg med sin hustru Ada.


2004-07-01
USA-resa 2004 - del två:
Josef Blomberg på besök i Sverige 1934

Under min resa i Michigan, USA, träffade jag Birdie Blomberg, 97. Bland hennes gamla fotografier fanns dessa som föreställer hennes svärfar Josef under hans besök i Sverige 1934. Här har vi bilder på Josef och hans syskon och syskonbarn som stannade kvar i Sverige.


2004-06-30
Gruppfoto från Burt Lake 1945

Här en gruppbild från matsalen hos Josef Blomberg i Burt Lake.


2004-06-29
USA-resa 2004 - del ett:
La Grange och Burt Lake, förr och nu...

Jag har just kommit tillbaka från en resa i USA där jag passade på att besöka några ättlingar till Josef Blomberg i Michigan. Jag hann också leta upp kvarteren i La Grange, Illinois där paren Josef & Emilie och David & Ella bodde, samt huset som Ellas och Emilies föräldrar Aron och Nellie Elmblade bodde i. Tillsammans med Kris (Josefs dotterdotter) och Vic Horton kunde jag också besöka Burt Lake dit Josef och Emilie flyttade efter La Grange. Jag ska berätta mer om resan och de fotgrafier vi skannade senare, men här kan jag i alla fall visa några bilder på husen i La Grange och Burt Lake, förr och nu.


2004-04-19
Krona, Hvithufda, Rödmora med flera...

Vad är nu detta? Krona, Hvithufda, Rödmora, Rölinna, Springa och Hjertros! Jo, det är namnen på de sex kor som Olof Wiberg och hans familj hade vid hans död 1810. Bland kreaturen i hans bouppteckning nämns de sex korna vid namn. De två första hade familjen på bostället i Stora Abbortan som Olof och hans hustru förvärvat. De övriga sex hade de på trumslagarbostället i Stora Årsås som Olof fortfarande brukade fram till sin död trots att han egentligen "pensionerats" och trumslagartjänsten övertagits av hans son Daniel Wiberg. Bland de andra ägodelarna vill jag framhålla de fem böckerna som Olof ägde: en bibel, en postilla, en lagbok, en örtbok och en geografisk beskrivning över Värmland. Läs mer...


2004-03-31
Clas Blombergs namnteckning, 1795

I en dombok från Kåkinds härad, 1795, hittade jag länsmannen Clas Blombergs namnteckning. Han var far till skolläraren Karl Magnus Blombergs farmor Anna Lena Blomberg. Jag hoppas kunna hitta intressanta detaljer om hans levnadsförhållanden genom att läsa domstolsprotokollen.


2004-03-29
Gamla gästboken räddad

Tack vare datorernas förunderliga komplexitet har jag lyckats återskapa inläggen från den gamla gästboken som inte längre fungerar och därför har ersatts av en ny. De gamla inläggen kan numera läsas HÄR! och den nya hittas HÄR!


2004-03-29
Villan i Duvbo hittad

I helgen hittade jag - med hjälp från Sundbybergs museum - villan som Knut och Jenny Wiberg började bygga 1899. Till vänster nedan huset så som det såg ut 1904 och till höger en bild från 2004, 100 år senare.


2004-03-21
Nytt sidhuvud

Nu när webbplatsen funnits i drygt ett år har jag bytt ut sidhuvudet. Det är fortfarande ett urval av våra förfäder som figurerar på "bannern", men bakgrunden utgörs nu av några utsnitt från kyrkböckerna. Jag har också passat på att föra in båda varianterna av Wiberg och Widberg eftersom olika grenar av släkten kommit att stava namnet olika.


2004-03-20
Domstolsprotokoll

I syfte att försöka få lite "kött på benen" om våra gemensamma Blombergs- och Wibergsförfäder ögnar jag igenom de mikrofilmade domstolsprotokollen i berörda härader. Våra förfäder behöver inte ha varit instämda som misstänkta brottslingar utan kan även förekomma som målsägare, vittnen eller nämndemän i de olika fallen som finns upptagna i protokollen. Det roliga är att man kan hitta citat som ordagrant återger vad en förfader sagt inför rätten för hundratals år sedan. I den senaste veckan har jag studerat protokollen från det härad som Ödenäs socken ligger i. Eftersom Carl Blomberg verkade som lärare och skolmästare där mellan 1827 och 1877 har jag börjat med 1827-års protokoll och avser att så småningom plöja vidare framåt i tiden. Till Domboksregistret...


2004-02-28
Gästboken lagad

Gästboken har dessvärre varit ur funktion sedan före jul då internetleverantören tråkigt nog slutade med den servicen. Nu är den gamla gästboken dock utbytt mot en ny som jag hoppas ska fungera bättre. Välkommen att skriva några rader! Till Gästboken...


2004-02-27
Trumslagarna Wiberg

Jan Daniel Wibergs far, Daniel, och farfar, Olof, var båda trumslagare i Värmlands regemente. Genom att läsa igenom mikrofilmade domstolsprotokoll kan man med lite tur finna små intressanta detaljer ur deras liv. Så här långt har jag bland annat funnit att Olof och hans hustru 1798 skrev ett dokument som skulle ge deras enda dotter samma arvsrätt som de fyra sönerna. Sonen Daniel övertog antagligen trumslagartjänsten efter sin far och tydligen deltog han i kriget i Pommern 1807; i kyrkans räkenskapsbok framgår hur han och flera av hans kollegor ur armén skänkt pengar till kyrkan och fattigkassan som tack för att Gud fört dem från kriget tillbaka till hemorten.
Läs mer om Olof Wiberg...
Läs mer om Daniel Wiberg...


2004-02-21
Balsta i Fellingsbro

Här i Balsta bodde en tid skräddaren Karl Gustav Widberg (1860-1919). Numera bor här hans ättling Mona Gustavsson.


2004-02-08
Lovisa Widberg Carlson, nästan 105 år gammal

Lovisa Widberg (dotter till Jan Daniel Wiberg och syster till Anna Blomberg, Carolina Felldin, Karl Gustav Widberg och Knut Wiberg) emigrerade till USA och levde så länge att hon nästan fick uppleva sin 105-årsdag. Fotot nedan är från en tidningsartikel som skrevs inför Lovisas 100-årsdag.


2004-02-08
Karl Magnus Blombergs gravsten

Här är Karl Magnus Blombergs gravsten från Västberga begravningsplats söder om Stockholm. Han vilar tillsammans med sin tredje hustru Hanna i hennes familjegrav. På en annan del av samma begravningsplats vilar dessutom hans dotter Alma (1868-1946).


Läs äldre inlägg...


Kontakta oss gärna på This site in english